PROGRAMMA BACHFESTIVAL ANTWERPEN

17 – 23  SEPTEMBER  2023

Bachfestival Antwerpen is met zijn derde editie in 2023 inmiddels een vaste waarde in Antwerpen.

Het is weer uitkijken naar een week vol concerten en evenementen geïnspireerd op het oeuvre van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

De evenementen vinden plaats op locaties die behoren tot het mooiste erfgoed van Antwerpen.

Emmanuel Van Kerckhoven, artistiek directeur van BACH in de STAD:
“Ondertussen groeit het Bachfestival in Antwerpen verder uit tot een vaste waarde in het klassieke concertmilieu. Ook dit jaar komt weer een selectie van toptalent uit binnen- en buitenland aan bod die voor een mooi en gevarieerd programma zorgt. Bach is en blijft de grootste muziekinspirator aller tijden. Zijn invloed blijft tot op de dag van vandaag voelbaar en zal nog vele generaties van musici en componisten blijven inspireren.”

Het Bachfestival opent traditioneel met een Bachcantatedienst in de Sint-Norbertuskerk. Daar vindt op zondagnamiddag ook het openingsconcert plaats door de jonge enthousiaste musici van Castello Consort uit Den Haag, NL.
Met hun programma Symphoniae brengen ze muziek uit de Lage landen en ook werk van D. Castello en M. Uccellini, wiens bladmuziek destijds in Antwerpen werd gedrukt.
Dit programma kadert in het partnership met Barokke Influencers.

Museum Vleeshuis is opnieuw gastheer voor een bijzondere namiddag waarbij kinderen op een speelse manier kunnen kennismaken met de muziek van Johann Sebastian Bach.

In de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk, waar onder meer het slotconcert BACH MAGNIFIEK, met twee prachtige Magnificats, plaatsvindt, verwelkomen we ook niemand minder dan Johannes Lang, organist-titularis van de Thomaskirche in Leipzig, waar J.S. Bach zelf jarenlang werkzaam was als organist en kerkmusicus.

Op vrijdagavond klinken improvisaties op songs van The Beatles, die op hun beurt inspiratie haalden bij thema’s van J.S. Bach. U hoort dan Aart Bergwerff, organist-titularis van de Grote Kerk in Breda, NL aan het werk op het imposante barokorgel in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Thomas Langlois, één van de Twintigers van Klara, komt in Snijders&Rockoxhuis vertellen over zijn passie voor oude muziek, en de affiniteit van Bach met luit en theorbe, illustrerend met muziekfragmenten.

Het volledige programma en alle info vindt u binnenkort hier op de website.