BACH op BEIAARD
BACH op BEIAARD
Koen Van Assche, stadsbeiaardier Antwerpen
De beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwetoren van Antwerpen is zonder enige twijfel een topstuk uit de barokperiode, en een ideaal instrument om muziek van Bach te laten weerklinken boven de ganse binnenstad. Van de 49 klokken zijn alle 36 historische klokken uit 1655 en 1658 bewaard gebleven, gegoten door de beste klokkengieters die de beiaardwereld heeft gekend, de gebroeders Hemony uit Amsterdam. De basklok van de beiaard is de oudste klok, uit 1459, een indrukwekkend meesterwerk uit 1459. In 1972 en 1990 werd de beiaard uitgebreid naar 49 klokken door de befaamde klokkengieterij Eijsbouts uit Asten (NL).
Het beiaardinstrument kent een dynamisch bereik dat vergelijkbaar is met de piano, en het wordt bespeeld met soepele vuisten, maar dikwijls ook met vingers. In tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, is het een subtiel bespeelbaar instrument. De vele versieringen, de ingenieuze harmonie, en de muzikale lijnen van Bach komen goed tot uiting op de Antwerpse beiaard.
Vlak naast de Grote Markt in Antwerpen, verscholen achter een gezellige binnentuin met zicht op de kathedraal ligt De Hofkamer, een 18de-eeuwse pronkkamer in rococo stijl. De binnentuin is een oase van rust middenin de stad.
Koen Van Assche speelt ter gelegenheid van Bachfestival Antwerpen een volledig Bachprogramma